woord van de maand: wolkbreuk (05/2021)

2021-05-06 12:52:00


Deze maand besteden we aandacht aan een prachtige samenstelling die we in de praktijk gelukkig niet vaak meemaken: de wolkbreuk.

Als je in de buitenlucht verrast wordt door dit fenomeen raak je in een korte tijd tot op het bot doorweekt. Nu zijn we in Nederland natuurlijk wel gewend om regelmatig overvallen te worden door een regenbui, maar een wolkbreuk komt door ons gematigde klimaat niet vaak voor. Gemiddeld ontstaat op een willekeurige plek in ons land eens in de tien jaar een wolkbreuk, waarbij in een uur meer dan 25 millimeter regen valt.  In bergachtige gebieden gaat de wolkbreuk soms gepaard met een katabotische wind (valwind), niet te verwarren met een tornado of windhoos.  

Ook de synoniemen voor het woord wolkbreuk zijn stuk voor stuk mooie samenstellingen. Wat dacht je van ‘hoosbui‘, ‘stortbui‘, of ‘plensregen‘? Maar ook in andere talen kent men de ’cloudburst‘ of ‘Wolkenbruch’. Naast het linguïstische plaatje kan het verschijnsel zelf voor een prachtig visueel schouwspel zorgen. Dat gezegd hebbende, zijn wij hier nu wel weer klaar voor de zomerzon!