woord van de maand: wittebroodsweken (6/2019)

2019-06-03 10:51:00

Nu de lente stevig is doorgezet en (hopelijk stabiel) zomerweer op komst is, zullen de komende tijd weer de nodige koppels elkaar het ja-woord geven. De zomermaanden blijven favoriet om in het huwelijksbootje te stappen: een zonnige ceremonie onder een prieeltje, mooie foto’s in een groene omgeving en afsluitend feesten tot de sterren hoog aan de hemel staan. Traditiegetrouw volgt daarna een huwelijksreis, maar er zijn natuurlijk ook andere manieren om na te genieten en nog even in een feestelijke bubbel te blijven vertoeven. Deze weken, officieel de eerste zes weken na de huwelijksvoltrekking, worden ook wel aangeduid als de ‘wittebroodsweken’, waarin het kersverse bruidspaar niet gestoord mag worden door visite of bijvoorbeeld officiële instanties. Het gaat om de periode waarin alles nog nagloeit van de feestvreugde. Dit verklaart meteen de naam: witbrood stond vroeger bekend als een luxegoed, dat alleen bij speciale gelegenheden werd gegeten. In sommige zuidelijke dialecten wordt volgens dezelfde redenering over de ‘zoetmelksweken’ gesproken. Ook in veel andere talen wordt verwezen naar luxe consumptiegoederen: zo spreken de Engelsen over een ‘honeymoon’, de Italianen over ‘luna di miele’ en de Duitsers over ‘Honingmonat’ of ‘Käsewochen’.

De term is inmiddels, in ieder geval voor het Nederlands, breder toepasbaar. Zo worden de prille weken van verliefdheid of de eerste weken dat iemand met pensioen is ook wel eens de ‘wittebroodsweken’ genoemd. Vermoedelijk wordt er tegenwoordig niet meer persé witbrood geconsumeerd, maar het blijft onverminderd een periode van grote vreugde!