woord van de maand: wildbreien (11/2018)

2018-11-05 11:54:00

De dagen worden korter, het weer kouder en we verlangen massaal naar de open haard. Tijd om een goed boek te pakken, een nieuwe Netflix-serie uit te proberen of… te gaan breien! Breien is weer helemaal hip en bovendien heerlijk ontspannend (mits je geen steken laat vallen natuurlijk). Op kantoor zijn we in ieder geval en groupe aan het breien geslagen om een patchworkdeken voor onze jubilerende collega’s te fabriceren, maar wat te doen met de overgebleven breistukjes? We kunnen nog altijd gaan wildbreien!

Wildbreien is ooit begonnen in Houston, Amerika, waar de groep ‘Knitta please’ haar buurt mooier probeerde te maken met allerlei vrolijke breiwerken. Het is in feite een soort tijdelijke streetart: enthousiaste handwerkliefhebbers versieren de meest uiteenlopende voorwerpen met aan elkaar gehaakte of gebreide lapjes stof. Letterlijk elk object kan omgetoverd worden tot kunstvoorwerp: of het nu gaat om een boom, lantaarnpaal of vuilnisbak. Wildbreien wordt wel eens vergeleken met graffitikunst, met het belangrijke onderscheid dat ‘graffiti knitting’ milieuvriendelijk en tijdelijk van aard is. 

Wij zijn in ieder geval fan, ook als het om ‘gewoon’ breien gaat. Inmiddels durven we ons voorzichtige experts te noemen: vraag ons gerust om uitleg over een diamantsteek, averechts breien of het combineren van meerdere kleuren. Hoewel het aan elkaar breien van woorden uiteindelijk onze favoriet blijft!