Woord van de maand: vergistoerist (04/18)

2018-04-03 09:21:00

Sinds de kroning van Willem-Alexander vijf jaar geleden, is per 2014 Koninginnedag veranderd in Koningsdag. Hiermee is ook de datum verschoven van 30 april naar 27 april, de verjaardag van de koning. Dit is pas de eerste datumwijziging sinds 1949, aangezien de overgang van koningin Juliana naar koningin Beatrix in 1980 niet heeft geleid tot een aanpassing van de datum. Vandaar de meer dan vijftig jaar lange traditie op 30 april.

Door de langdurige traditie is deze datum lang als een voldongen feit beschouwd, en zo ook decennialang gecommuniceerd. Bijvoorbeeld in reisgidsen en op toeristensites. Sinds de relatief plotselinge verandering in 2014 is er een grappig nieuw fenomeen opgetreden: de vergistoerist. Deze naam is toegewezen aan alle ‘verloren’ toeristen die geheel in feeststemming in oranje tenue op de verkeerde dag – lees: 30 april – op een teleurstellend lege Dam of niet-aanwezige Vrijmarkt verschenen, klaar om te feesten.
In 2017 werden er door De Telegraaf nog minstens vijf vergistoeristen gespot. Hoewel het collectief dus een uitstervend ras lijkt te worden – de meeste reisgidsen en websites zijn immers inmiddels up-to-date – zullen er ook in 2018 gegarandeerd nog een paar verdwaalde Japanners met oranje pruik opduiken tussen de forenzen en winkelend publiek. Leg ze vast en deel ze met de medemens. Er komt een jaar dat ze volledig verdwenen zijn. Zonde!

p.s. medelijden is niet nodig. Speciaal voor de vergistoerist is de missed-the-boat-party in het leven geroepen. Een schrale troost voor de feesttoerist in nood.