woord van de maand: tsundoku (9/2018)

2018-09-03 13:53:00

De vakantie zit er weer op. Voorbij is de tijd van luieren, zwemmen, eten én lezen. Want bij velen gaat er een flinke stapel boeken mee de koffer in. En dan nu de hamvraag: is het je gelukt je tsundoku weg te werken? 

Tsundoku is het Japanse woord voor het steeds kopen van boeken zonder dat je ze allemaal gelezen krijgt. Het woord is een samentrekking van ‘tsunde’ (het opstapelen van dingen) en ‘dokusho’ (lezen).  Voor tsundoku is nog geen vertaling gevonden, alhoewel ‘book hoarder’ dicht in de buurt komt. 
Maar het kan nog erger: na tsundoku komt ‘bibliomanie’. De bibliomaan verzamelt boeken die hij niet nodig heeft, waar hij meestal niets of weinig mee doet en die niet noodzakelijk van grote waarde zijn. Het aankopen van meerdere versies van hetzelfde boek of van enorme hoeveelheden boeken waarvoor de koper helemaal geen tijd heeft om ze te lezen, zijn typische kenmerken van bibliomanie. Het houdt in ieder geval de boekenverkoop op niveau, en daarmee is ons vertalersvak weer een beetje gered.