Woord van de maand: trumpetteren (02/17)

2017-02-01 12:42:00

Een nieuw tijdperk is aangebroken: Donald Trump is aan de macht in de VS. Met angst en beven wordt er gekeken naar wat hij gaat doen: zal hij zich aan zijn (veelal extreme) beloftes houden, of valt het allemaal mee? De tijd zal het leren.

Wat je mening ook over hem is, één doel heeft hij al bereikt: een grote verandering in het pluche van Washington, zoals ook door vele Amerikanen gewenst. Het politieke establishment is wakker geschud en op zijn plaats gezet. Waar een grote verandering plaatsvindt, smult de media. Het zijn gouden tijden voor de journalistiek; er gaat geen dag voorbij zonder dat de kranten vol staan met wat de wereldleider nu weer heeft getweet, wie hij heeft geprovoceerd, of in welk satirisch filmpje hij vandaag (ongewenst) figureert. Trump-aanhangers worden aangeduid met trumpers, er wordt al gesproken over Trump-regio’s, we hebben gelezen over vertrumping, trumponomics en zelfs trumpisme als nieuwe politieke stroming. Net als tijdens de Brexit ontwikkelt de media een eigen vocabulaire. Niet zo vreemd natuurlijk: bij zoveel berichtgeving over één onderwerp wordt men vanzelf creatief.

Onze favoriet tot nu toe is trumpetteren. De betekenis laat zich makkelijk raden; ‘Trump’ wordt vervlochten met ‘tetteren’ (of trompetteren, maar om het geluid van een olifant hierbij te betrekken gaat ons wat ver). Trumpetteren is wat ons betreft het werkwoord voor alles wat Trump zegt, speecht en voornamelijk: tweet. Politiek bedrijven in 140 tekens is door hem bestempeld tot de nieuwe norm. Als Hollandse tegenhanger wordt het getwitter van Wilders ook wel Twilderen genoemd. Maar dat bekt toch niet zo lekker.