Woord van de maand: namasté (04/17)

2017-04-01 12:46:00

In deze mooie lentemaand besteden we aandacht aan een bijzondere taal, namelijk het Sanskriet. Onlangs hebben we bij Duo een gezamenlijke yoga-les gevolgd en sindsdien zijn we volledig in de ban van yoga en haar positieve effecten. Bij het begin en einde van iedere yoga-les wordt iedereen begroet met een van de bekendste temen uit het Sanskriet: ‘namasté’. Het klinkt heel mooi, maar wat betekent het eigenlijk?

Namasté is afkomstig uit het Hindoeïsme. Het is afgeleid van ‘nam’, wat in het Sanskriet zoveel wil zeggen als ‘ik buig voor jou’. De groet gaat vaak vergezeld van een fysiek gebaar: de handpalmen worden tegen elkaar geplaatst, waarbij de handen voor de borst worden gehouden. Hierbij wordt een kleine buiging gemaakt. Het tegen elkaar plaatsen van de handen heeft vanuit de stroming van het tantrisch Boeddhisme de betekenis van ‘in balans zijn’. De linkerhand vertegenwoordigt de maan en de rechterhand de zon. Tegelijk is de linkerhand de gevende en de rechterhand de ontvangende hand.

Vrij vertaald betekent de groet: het mooie, waardevolle deel (mijn diepste ziel) in mij, groet het mooie, waardevolle deel (jouw ziel) in jou. Hindoes groeten met dit gebaar hun goden, maar ook elkaar. Het uitspreken van ‘namasté’ is overigens optioneel bij deze groet, alleen het fysieke gebaar volstaat ook. Een klein gebaar, met een warme betekenis.

Mooi toch?