woord van de maand: heliophilia (03/2021)

2021-03-01 08:48:00

De sneeuw lijkt inmiddels echt als sneeuw voor de zon te zijn verdwenen. De lente staat voor de deur, de dagen worden langzaam weer langer en de zon laat zich steeds meer zien. Dat hebben we ook allemaal wel nodig na de koude en donkere winterdagen. De warme zonnestralen op ons gezicht geven niet alleen een fijn gevoel van instant happiness, maar boosten ook lichaam en geest door de aanmaak van vitamine D. Er bestaat zelfs een woord voor het verlangen om in de zon te blijven: Heliophilia.

Heliophilia komt van de Griekse woorden hēlios (zon) en philia (genegenheid). Zonnezucht dus. Nu heeft ‘zucht’ vaak een negatieve bijsmaak in het Nederlands, maar wanneer het om de zon gaat, kan het niet positief genoeg zijn wat ons echte zonneaanbidders betreft. Precies ook de reden waarom we dit mooie Griekse woord als woord van de maand hebben gekozen.  We kunnen namelijk wel een extra portie positiviteit en zonneschijn gebruiken, toch?

 We wensen je in ieder geval nog vele mooie, zonnige dagen toe. En mocht je dan in de lunchpauze niet uit de zon willen komen, gewoon aangeven dat je last hebt van heliophilia ;-).