Nieuwe woorden

2018-06-07 08:15:00

Lees je ook elke maand ons Woord van de Maand?

Als rasechte taalfanaten kunnen wij oprecht blij worden van de mooie nieuwe toevoegingen aan de Nederlandse taal. Soms komen we een parel tegen die we zo graag willen delen met de wereld, dat we er een ‘woord van de maand’ aan wijden op onze site. De volgende vondsten hebben het niet gered in de strenge afvalrace, maar verdienen hier alsnog een eervolle vermelding, vinden wij!

- boemerangkind, oftewel een ‘jongvolwassene’ die weer bij zijn ouders intrekt nadat hij / haar een tijd zelfstandig heeft gewoond. Uit een Britse studie blijkt overigens dat dit niet ten gunste komt van de levenskwaliteit van de ouders. Maar dat terzijde.
- bakfietsstad, een steeds vaker gebruikte term in de politiek om de steden waar veel bakfietsouders wonen mee aan te duiden. Deze ouders zijn relatief jong, wonend in een grote of middelgrote stad, vooral in de Randstad, progressief, klimaatbewust, hoogopgeleid en tamelijk welgesteld. Wonend in een bakfietsstad dus.
- holloot, een mooie samentrekking van ‘Holleeder’ en ‘malloot’. Dus: iemand die het proces tegen Willem Holleeder op de voet volgt. Het lijkt erop dat het woord is geïnspireerd door ‘molloot’, dat wordt gebruikt om de fanatieke aanhangers van het programma ‘Wie is de Mol?’ te benoemen.
- Wabi-sabi, oké, niet echt Nederlands, het is Japans. Maar het is zo mooi! De japanners hebben dit namelijk bedacht als term voor ‘niets is eeuwig, niets is af, niets is perfect’. Het hangt samen met ruimte en tijd: hoe meer slijtage, hoe mooier iets wordt. Mooi woord, maar hopelijk hoeven we het nooit te vertalen.